• Cebula biała lub szalotka 100 g
• Olej 80 ml
• Ziemniaki surowe lub gotowane 500 g
• Rosół lub woda 1,3 l
• Łodygi koperku 15 g
• Ogórek kiszony 250 g
• Woda z kiszonych ogórków 200 ml
• Śmietana 30% 50 ml
• Sól, pieprz – do smaku
• Chleb tostowy maślany 2 kromki
• Szczypiorek 15 g
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 40 ml oleju i zeszklij na nim cebulę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Gdy cebula zmięknie, wlej do garnka rosół, następnie dodaj ziemniaki i posiekane łodygi koperku. Całość gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną.
200 g ogórków kiszonych pokrój w dowolną kostkę, a pozostałe 50 g w drobną kosteczkę i odłóż do dekoracji. Do ugotowanych ziemniaków dodaj 200 g pokrojonego ogórka i gotuj jeszcze przez ok. 10 min. Następnie dodaj wodę z kiszonych ogórków oraz śmietanę. Całość zagotuj, zblenduj i przetrzyj przez drobne sitko. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chleb tostowy pokrój w drobną kostkę, na patelni teflonowej rozgrzej 40 ml oleju, następnie zrumień. Dopraw solą i odsącz na papierowym ręczniku.
Gotową zupę przelej do talerza, dodaj wcześniej przygotowane grzanki i pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka. Udekoruj pokrojonym drobno szczypiorkiem.