
Kategoria: Zupy
5 osób
Składniki
• Cebula 200 g
• Masło 200 g
• Czosnek 4 ząbki
• Szpinak mrożony 800 g
• Bulion 1 l
• Śmietana 18% 300 ml
• Kwaśna śmietana 300 g
• Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj pokrojony w plastry czosnek. Gdy cebula z czosnkiem zarumienią się, dodaj rozmrożony szpinak. Podlej bulionem, dodaj śmietanę i zblenduj na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli zupa wyszła za rzadka, zagęść ją zasmażką: 50 g masła rozpuść na patelni, dodaj 50 g mąki, wymieszaj na jednolitą masę.
Sposób podania:
Zupę podawaj z kwaśną śmietaną.