Przejdź do głównej treści
Royale z białych szparagów z truflą
Kategoria: Zupy

Royale z białych szparagów z truflą

4 osoby
Składniki

Veloute ze szparagów:
200 ml bulionu drobiowego
300 g białych szparagów
200 ml śmietanki 30%
Sól, ocet biały winny - do smaku

Baza do Royale:
2 jajka
300 g veloute ze szparaga
80 g szparaga pokrojonego w drobną kosteczkę

Puree truflowe:
500 g pieczarek
100 ml bulionu wołowego
80 g masła
30 g trufli 
Sól, pieprz - do smaku
Olej do smażenia

Przygotowanie

Veloute:
Zagotuj bulion i śmietankę, dodaj obrane i pokrojone szparagi. Gotuj na średnim ogniu przez 15 min. Zmiksuj na gładki krem i przecedź przez gęste sito. Dopraw do smaku.

Baza Royale:
300 g zimnego veloute wymieszaj z jajkami. Na dno głębokich talerzy włóż pokrojone w kosteczkę szparagi, zalej masą i szczelnie zawiń folią. Gotuj na parze 90°C przez 9 min. Przestudź.

Puree truflowe:
Pieczarki pokrój w cząstki. Przesmaż na złoty kolor na oleju. Zalej bulionem i gotuj przez 5 min. Zmiksuj z truflami na gładką masę. Dodaj zimne masło, zmiksuj jeszcze raz, dopraw do smaku.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Royale z białych szparagów z truflą
Czego szukasz?
Zamknij
Royale z białych szparagów z truflą
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu