
CHOWDER
• 8 steków z zębacza
• 300 g muli
• 150 g pancetty
• 1 cebula
• 0,15 kg pora
• 0,15 kg selera naciowego
• 0,15 kg fenkuła
• 0,2 l białego wina
• 4 liście laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 300 ml śmietanki 34%
• 200 ml mleka
• 50 g masła
• 20 g oleju
• Sól / pieprz do smaku
DODATKI
• 0,2 kg ziemniaka
• 0,4 kg krewetek
• Natka pietruszki
CHOWDER
Steki z zębacza osusz i dopraw solą oraz pieprzem. Obsmaż je na złoto w garnku na maśle z dodatkiem oleju, po czym wyjmij i odłóż. Na tym samym tłuszczu przesmaż pokrojoną w kostkę pancettę i mule. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę i zeszklij je, uważając, aby się nie zrumieniły. Zalej całość winem i odparuj o połowę.
Dolej śmietankę i mleko, a następnie gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dopraw chowder do smaku, włóż wcześniej obsmażoną rybę do bulionu i pozostaw na 20 minut.
Serwuj z przygotowanymi dodatkami.
DODATKI
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i obgotuj. Krewetki obierz i przesmaż na maśle. Podawaj jako dodatek do gotowej zupy.

