Przejdź do głównej treści
Rozgrzewający chowder w morskim stylu
Nowość
Kategoria: Zupy

Rozgrzewający chowder w morskim stylu

5 osób
Składniki

CHOWDER
• 8 steków z zębacza
• 300 g muli
• 150 g pancetty
• 1 cebula
• 0,15 kg pora
• 0,15 kg selera naciowego
• 0,15 kg fenkuła
• 0,2 l białego wina
• 4 liście laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 300 ml śmietanki 34%
• 200 ml mleka
• 50 g masła
• 20 g oleju
• Sól / pieprz do smaku

DODATKI
• 0,2 kg ziemniaka
• 0,4 kg krewetek
• Natka pietruszki

Przygotowanie

CHOWDER
Steki z zębacza osusz i dopraw solą oraz pieprzem. Obsmaż je na złoto w garnku na maśle z dodatkiem oleju, po czym wyjmij i odłóż. Na tym samym tłuszczu przesmaż pokrojoną w kostkę pancettę i mule. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę i zeszklij je, uważając, aby się nie zrumieniły. Zalej całość winem i odparuj o połowę.

Dolej śmietankę i mleko, a następnie gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dopraw chowder do smaku, włóż wcześniej obsmażoną rybę do bulionu i pozostaw na 20 minut.

Serwuj z przygotowanymi dodatkami.

DODATKI
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i obgotuj. Krewetki obierz i przesmaż na maśle. Podawaj jako dodatek do gotowej zupy.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Rozgrzewający chowder w morskim stylu
Czego szukasz?
Zamknij
Rozgrzewający chowder w morskim stylu
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu