Przejdź do głównej treści
Zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa z grzankamiZupa cebulowa z grzankami
Kategoria: Zupy

Zupa cebulowa z grzankami

4 osoby
Składniki

• Porcje rosołowe z kurczaka 2 kg
• Marchew 250 g
• Seler 250 g
• Cebula 1,5 kg
• Olej 200 ml
• Wino białe do gotowania Campi Reali 325 ml
• Sól, pieprz, cukier - do smaku
• Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach – do smaku
• Chleb tostowy 1 szt.

Przygotowanie

Z porcji rosołowych, marchwi i selera, dodając przyprawy - ugotuj bulion drobiowy. Bulionu możesz użyć do przygotowania również innych zup – powinno wyjść ok. 4-5 l.

Pokrój cebulę w piórka, następnie przesmaż ją partiami na patelni na oleju. Do każdej partii cebuli wlej na sam koniec wino i odparuj, przypraw także solą, pieprzem oraz cukrem. Przesmażoną cebulę przełóż do garnka, zalej bulionem i dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godz. na wolnym ogniu. Przypraw do smaku.

Chleb tostowy pokrój w regularną kostkę i przesmaż na oleju na patelni. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami – najlepiej tymiankiem.

Zupa cebulowa z grzankamiZupa cebulowa z grzankami
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Zupa cebulowa z grzankami
Czego szukasz?
Zamknij
Zupa cebulowa z grzankami
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu