
• Porcje rosołowe z kurczaka 2 kg
• Marchew 250 g
• Seler 250 g
• Cebula 1,5 kg
• Olej 200 ml
• Wino białe do gotowania Campi Reali 325 ml
• Sól, pieprz, cukier - do smaku
• Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach – do smaku
• Chleb tostowy 1 szt.
Z porcji rosołowych, marchwi i selera, dodając przyprawy - ugotuj bulion drobiowy. Bulionu możesz użyć do przygotowania również innych zup – powinno wyjść ok. 4-5 l.
Pokrój cebulę w piórka, następnie przesmaż ją partiami na patelni na oleju. Do każdej partii cebuli wlej na sam koniec wino i odparuj, przypraw także solą, pieprzem oraz cukrem. Przesmażoną cebulę przełóż do garnka, zalej bulionem i dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj całość przez ok. 2 godz. na wolnym ogniu. Przypraw do smaku.
Chleb tostowy pokrój w regularną kostkę i przesmaż na oleju na patelni. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami – najlepiej tymiankiem.