Przejdź do głównej treści
Beignets z krewetką argentyńską, majonez szczypiorkowy, kawior
Nowość
Kategoria: Inspirownik

Beignets z krewetką argentyńską, majonez szczypiorkowy, kawior

„BEIGNETS” (czyt. ben-je, po francusku) oznacza: francuskie pączki – smażone na głębokim tłuszczu kawałki ciasta drożdżowego (czasem też ciasta parzonego lub francuskiego), zwykle posypane cukrem pudrem.

Tradycyjnie wywodzą się z Francji, ale szczególnie popularne stały się w Nowym Orleanie (USA), gdzie są symbolem kuchni kreolskiej. Mają prostokątny lub kwadratowy kształt i są lekkie, puszyste w środku. Najczęściej je się je na słodko, ale bywają też wersje wytrawne.

8 osób
Składniki

CIASTO
150 g tempury
100 ml wody gazowanej lub piwa
10 g kurkumy
Sól / pieprz do smaku

FARSZ
1 kg krewetek argentyńskich
2 szalotki ½ pęczka szczypiorku
Sól / pieprz do smaku

MAJONEZ SZCZYPIORKOWY
15 g musztardy stołowej
2 żółtka
150 ml oliwy szczypiorkowej
Sól / pieprz do smaku

Przygotowanie

CIASTO
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do lodówki na min. 3 h.

FARSZ
Krewetki obierz z pancerzy (można zachować np. do sosu lub bulionu), oczyść z jelita i umyj pod zimną, bieżącą wodą. Posiekaj drobno.
Szalotkę obierz, posiekaj w drobną kostkę. Szczypior pokrój drobno. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku i uformuj kulki o wadze ok. 25 g. Zamroź.

MAJONEZ
Musztardę, żółtka, sól i pieprz wymieszaj. Dolej oliwę cienkim strumieniem cały czas intensywnie mieszając. Tak powstałą emulsję schłodź – min. 1 h.

PRZYGOTOWANIE
Zamrożone kulki nadziej na wykałaczki i zamocz w cieście. Smaż do zarumienienia na głębokim tłuszczu w temp. 180°C, nadając okrągły kształt.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Beignets z krewetką argentyńską, majonez szczypiorkowy, kawior
Czego szukasz?
Zamknij
Beignets z krewetką argentyńską, majonez szczypiorkowy, kawior
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu