
MARYNOWANE GRILLOWANE KAPUSTY
1 kapusta czerwona
1 kapusta młoda
1 kapusta włoska
150 ml octu czerwonego winnego
150 ml octu białego winnego
10 g jałowca
3 liście laurowe
30 ml wody
90 g cukru
olej
Sól / pieprz
MUS Z PIETRUSZKI
1 kg pietruszki
1 l mleka
50 g masła
4 listki żelatyny
150 g śmietanki 34%
Sól / pieprz do smaku
OLEJE SMAKOWE
200 ml oleju
10 g kminku
75 g natki pietruszki
KAPUSTY
Kapusty rozkrój na osobne liście i dobrze umyj. Zgrilluj liście na złoty kolor. Ocet z czerwonego wina, 100 ml wody, jałowiec i 30 g cukru zagotuj i zalej czerwoną kapustę. Resztę składników zagotuj razem. Zalej osobno kapustę młodą i włoską.
Kapusty marynuj min. 3 dni. Przed podaniem przesmaruj olejem i ponownie zgrilluj. Dopraw do smaku.
MUS
Pietruszkę obierz, pokrój w plastry i gotuj w mleku do miękkości. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zmiksuj z masłem na gładkie puree. Przetrzyj przez sito. Do ciepłego puree dodaj żelatynę i wymieszaj, lekko ostudź. Dodaj ubitą na sztywno pianę, dopraw do smaku i wlej do wybranych form silikonowych. Zamroź. Przed podaniem wyjmij formy na talerz i pozostaw do rozmrożenia.
OLEJE
100 ml oleju i natkę zagrzej w Thermomixie przez 6 min. do temp. 80°C. Po tym czasie zmiksuj na gładko i przecedź przez filtr do kawy. 100 ml oleju oraz kmin zagrzej w Thermomixie przez 10 min. w temp. 90°C. Po tym czasie zmiksuj na gładko i przecedź przez filtr do kawy. Całe danie najlepiej podawać z dużą ilością świeżych ziół, prażonych pestek i świeżych liści sałat.