Przejdź do głównej treści
Polędwica z karmazyna w kolorach jesieni – mozaika gnocchi, beurre blanc pistacjowe
Nowość
Kategoria: Inspirownik

Polędwica z karmazyna w kolorach jesieni – mozaika gnocchi, beurre blanc pistacjowe

„BEURRE BLANC” (czyt. boe blã̃ lub uproszczone börr blã ) dosłownie oznacza „białe masło”, a w kuchni francuskiej odnosi się do klasycznego francuskiego sosu maślanego, pochodzącego z regionu Nantes (Loara). To jeden z podstawowych sosów francuskiej haute cuisine – delikatny, lekko kwaskowaty, maślany.

5 osób
Składniki

KARMAZYN
5 polędwic z karmazyna
1 cytryna
2 liście laurowe
1 pęczek koperku
Oliwa z oliwek
Sól / pieprz do smaku

GNOCCHI
150 g gnocchi pietruszkowe
150 g gnocchi naturalne
150 g gnocchi borowikowe
150 g gnocchi buraczane
150 g gnocchi z batata
50 g masła
1 cytryna

BEURRE BLANC PISTACJOWY
1 szalotka
100 ml białego wina
15 ml octu z białego wina
120 g masła
40 g pasty pistacjowej
20 ml śmietanki 34%
Sól / pieprz

Przygotowanie

KARMAZYN
Polędwicę zanurz na 20 min. w 10% solance (1 l wody, 100 g soli). Osusz. Cytrynę pokrój w plastry. Wszystkie składniki włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Połóż naczynie do gotowania na parze na garnku i gotuj na powstałej parze karmazyna przez 8 min. Dopraw pieprzem. Przed podaniem przesmaruj oliwą z oliwek.

GNOCCHI

Wszystkie gnocchi ugotuj według specyfikacji i wystudź w wodzie z lodem. Przed podaniem wszystkie wymieszaj i odgrzej na maśle. Dopraw do smaku i zetrzyj skórkę z cytryny.

BEURRE BLANC
Szalotkę obierz i drobno pokrój. Wino, ocet i szalotkę gotuj w garnku do odparowania – do ilości ok. 2 łyżek. Zdejmij z ognia i dodawaj powoli zimne kawałki masła, cały czas mieszając do powstania gładkiej i jedwabistej emulsji. Dodaj pastę pistacjową i dopraw do smaku. Na koniec dodaj ciepłą śmietankę i wymieszaj.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Polędwica z karmazyna w kolorach jesieni – mozaika gnocchi, beurre blanc pistacjowe
Czego szukasz?
Zamknij
Polędwica z karmazyna w kolorach jesieni – mozaika gnocchi, beurre blanc pistacjowe
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu