Przejdź do głównej treści
Brioszki lyońskie
Brioszki lyońskieBrioszki lyońskie
Kategoria: Desery

Brioszki lyońskie

4 osoby
Składniki

• Mąka T450 250 g
• Drożdże 10 g
• Sól 5 g
• Cukier 25 g
• Jaja 3 szt.
• Masło miękkie 60 g
• Pralina lyońska 80 g
• Puder z pralin – do dekoracji
• Masło klarowane – do dekoracji

Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie składniki mikserem. Schłodź przez 30 min., a następnie podziel ciasto na porcje (1 porcja – 350 g), pozostaw na 20-25 min. do wyrośnięcia. Piecz brioszki przez 30-40 min. w temp. 160°C.  

Sposób podania:
Posmaruj brioszki klarowanym masłem i udekoruj pudrem z pralin.

Inessa Kim
Autor przepisu
Inessa Kim
Brioszki lyońskieBrioszki lyońskie
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Brioszki lyońskie
Czego szukasz?
Zamknij
Brioszki lyońskie
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu