Przejdź do głównej treści
Brioszki lyońskie
Brioszki lyońskieBrioszki lyońskie
Kategoria: Desery

Brioszki lyońskie

4 osoby
Składniki

• Mąka T450 250 g
• Drożdże 10 g
• Sól 5 g
• Cukier 25 g
• Jaja 3 szt.
• Masło miękkie 60 g
• Pralina lyońska 80 g
• Puder z pralin – do dekoracji
• Masło klarowane – do dekoracji

Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie składniki mikserem. Schłodź przez 30 min., a następnie podziel ciasto na porcje (1 porcja – 350 g), pozostaw na 20-25 min. do wyrośnięcia. Piecz brioszki przez 30-40 min. w temp. 160°C.  

Sposób podania:
Posmaruj brioszki klarowanym masłem i udekoruj pudrem z pralin.

Inessa Kim
Autor przepisu
Inessa Kim
Brioszki lyońskieBrioszki lyońskie
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Brioszki lyońskie
Czego szukasz?
Zamknij
Brioszki lyońskie
Trendbook 2023

Pobierz najnowszy Trendbook 2023 dla branży horeca:

  • wypowiedzi ekspertów
  • wywiady
  • ciekawostki
  • i wiele więcej!

Zapisz się do newslettera i otrzymaj dostęp do bezpłatnej publikacji.

Zamknij
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu