Przejdź do głównej treści
Crème brûlée z białą czekoladą
Crème brûlée z białą czekoladąCrème brûlée z białą czekoladą
Kategoria: Desery

Crème brûlée z białą czekoladą

6 osób
Składniki

Crème brûlée:
• Żółtka 8 szt.
• Cukier biały 170 g
• Biała czekolada 50 g
• Laska wanilii 1 szt.
• Śmietanka 30% 0,5 l
• Mleko 0,5 l
• Cukier brązowy

Palona biała czekolada:
• Biała czekolada 150 g

Galaretka truskawkowa:
• Purée truskawkowe 150 g
• Świeże truskawki 100 g
• Płatki żelatyny 2 szt.
• Pieprz

Coulis poziomkowe:
• Poziomki 150 g
• Cukier biały 30 g

Bezy rabarbarowe:
• Białka 50 g
• Cukier puder 100 g
• Pasta rabarbarowa 6 g

Dekoracje:
• Świeże czerwone owoce (truskawki, maliny)
• Tuile truskawkowe

Przygotowanie

Crème brûlée:
Żółtka utrzyj z białym cukrem aż do uzyskania jasnego kremu. Dodaj ziarenka wanilii, mleko oraz śmietankę. Całość wymieszaj dokładnie trzepaczką rózgową i dodaj płynną białą czekoladę (temp. 35-40ºC). Krem zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy wylej na dno talerza i piecz przez ok. 50 minut w temp. 90ºC w kąpieli wodnej. Po upieczeniu krem schłodź.

Palona biała czekolada:
Czekoladę wysyp na silikonową matę i piecz przez ok. 12 minut w temp. 160ºC do uzyskania brązowego koloru i kruchej konsystencji.

Galaretka truskawkowa:
Truskawki pokrój w drobną kostkę. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Purée podgrzej i dodaj żelatynę, truskawki oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Całość wylej na płaską blachę i schłodź.

Coulis poziomkowe:
W rondlu umieść poziomki i cukier, gotuj ok. 25 minut na wolnym ogniu. Zmiksuj, przecedź przez sitko, schłodź.

Bezy rabarbarowe:
Białka ubij stopniowo wraz z cukrem ok. 10 minut i dodaj pastę rabarbarową. Masę przełóż do worka cukierniczego, wyciśnij na silikonową matę i wysusz.

Sposób podania:
Crème brûlée posyp równą warstwą brązowego cukru i opal do momentu powstania karmelowej skorupki. Deser udekoruj przygotowanymi elementami według uznania.

Crème brûlée z białą czekoladąCrème brûlée z białą czekoladą
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Crème brûlée z białą czekoladą
Czego szukasz?
Zamknij
Crème brûlée z białą czekoladą
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu