Przejdź do głównej treści
Tatar z kaczki marynowany w wiśniówce
Tatar z kaczki marynowany w wiśniówceTatar z kaczki marynowany w wiśniówce
Kategoria: Przystawki

Tatar z kaczki marynowany w wiśniówce

3-4 osoby
Składniki

Tatar:
• Filet z kaczki 1 szt. (ok. 160-200 g)
• Wiśniówka 250 ml
• Jałowiec cały Horeca Aroma 4-5 ziaren
• Syrop klonowy 100 ml

Marynowane grzyby i cebula:
• Grzyby shimeji białe 80 g
• Ocet jabłkowy 200 ml
• Cebula czerwona 100 g
• Ocet figowy 200 ml
• Woda – do zamarynowania
• Cukier 100 g

Dodatki:
• Jaja przepiórcze 1 szt.
• Kiełki groszku
• Oliwa z pestek dyni

Przygotowanie

Tatar:
Filet z kaczki zamarynuj w wiśniówce, jałowcu, syropie klonowym. Odstaw na minimum 24 godz. Po tym czasie posiekaj w drobną kostkę.

Marynowane grzyby i cebula:
Z octu jabłkowego, wody i 50 g cukru zrób marynatę do grzybów shimeji, a z octu figowego, 50 g cukru i wody marynatę do czerwonej cebuli. Do jeszcze ciepłych marynat wrzuć cebulę i grzyby, skompresuj.

Sposób podania:
Filet z kaczki udekoruj marynowanymi grzybami i cebulą. Oddziel żółtko, pozostaw je w skorupce i ułóż na tatarze. Całość skrop oliwą dyniową i posyp kiełkami groszku.

Tatar z kaczki marynowany w wiśniówceTatar z kaczki marynowany w wiśniówce
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Tatar z kaczki marynowany w wiśniówce
Czego szukasz?
Zamknij
Tatar z kaczki marynowany w wiśniówce
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu