Przejdź do głównej treści
Ośmiornica w sosie pomidorowo-imbirowym
Kategoria: Przystawki

Ośmiornica w sosie pomidorowo-imbirowym

4 osoby
Składniki

Ośmiornica:
• Ośmiornica 2 kg
• Woda 2 l na 1 kg ośmiornicy
• Cebula 100 g
• Fenkuł 100 g
• Pieprz czarny ziarno Horeca Aroma
• Sól morska gruboziarnista 35 g
• Oliwa z oliwek EV 40 ml
• Rozmaryn świeży gałązka

Sos pomidorowo-imbirowy:
• Sos z kawałkami pomidorów 600 g
• Szalotka 30 g
• Imbir świeży 20 g
• Koniak 25 ml

Dodatki:
• Skórka włoskiego chleba 35 g
• Mikroliście

Przygotowanie

Ośmiornica:
Oczyszczoną ośmiornicę włóż do garnka, zalej zimną wodą w proporcji 2 l na 1 kg mięsa, dołóż cebulę, fenkuł, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 1 godz. Wyjmij ośmiornicę, oczyść ją z macek, pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z oliwą i gałązką rozmarynu dla uzyskania aromatu.

Sos pomidorowo-imbirowy:
Poszatkowaną szalotkę zarumień na oliwie, dorzuć pomidory i dolej koniak, gotuj przez 30 min. Dodaj starty imbir, przypraw solą i pieprzem.

Sposób podania:
Nałóż sos z pomidorami na talerz, na środek połóż kawałki ośmiornicy, udekoruj skórką chrupiącego chleba oraz mikroliśćmi. 

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Ośmiornica w sosie pomidorowo-imbirowym
Czego szukasz?
Zamknij
Ośmiornica w sosie pomidorowo-imbirowym
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu