Przejdź do głównej treści
Śledź Matjas ze śmietaną i cebulą
Śledź Matjas ze śmietaną i cebuląŚledź Matjas ze śmietaną i cebulą
Kategoria: Przystawki

Śledź Matjas ze śmietaną i cebulą

1 osoba
Składniki

Olej koperkowy:
• Koper 200 g
• Olej rzepakowy 200 ml
• Stożkowy filtr do kawy 1 szt.

Sferyfikowana śmietana:
• Algin Texturas 2,5 g
• Woda demineralizowana 500 ml
• Woda 500 ml
• Kwaśna śmietana 1 łyżka

Piklowana cebula:
• Woda 250 ml
• Ocet 100 ml
• Cukier 50 g
• Sól 30 g
• Czerwona cebula 1 szt.

Pozostałe:
• Śledź Matjas 1 szt.
• Mikroliście 1 op.
• Chips z chrzanu 2 szt.

Przygotowanie

Olej koperkowy:
W Thermomixie zblenduj koper z olejem, przecedź przez filtr stożkowy. 

Sferyfikowana śmietana:
Algin rozpuść w wodzie demineralizowanej, używając blendera. Odstaw na kilka godzin, żeby pozbyć się powietrza. Śmietanę zanurz w wodzie alginowej na ok. 2 min, następnie przełóż do czystej wody, aby zakończyć proces sferyfikacji. 

Piklowana cebula:
Przygotuj zaprawę octową, zagotowując 250 ml wody z octem, cukrem i solą. Do gorącej zalewy dodaj pokrojoną w łódki cebulę i odstaw do ostygnięcia. 

Sposób podania:
Filet śledzia wytnij w równy prostokąt, ułóż na talerzu, udekoruj listkami. Obok śledzia umieść sferę ze śmietany, udekoruj piklowaną czerwoną cebulą, skrop olejem koperkowym. Dodaj chipsy z chrzanu.

Śledź Matjas ze śmietaną i cebuląŚledź Matjas ze śmietaną i cebulą
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter

Informacja o plikach cookies

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.

Zamknij
Komunikat
Zamknij
Śledź Matjas ze śmietaną i cebulą
Czego szukasz?
Zamknij
Śledź Matjas ze śmietaną i cebulą
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu