Kategoria: Przystawki
10 osób
Składniki
• Śledź 500 g
• Cebula 200 g
• Ogórek konserwowy 100 g
• Kwaśna śmietana 100 g
• Majonez 50 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Cukier – do smaku
• Ocet jabłkowy – do smaku
• Pumpernikiel 40 g
• Kiełki rzodkiewki – do dekoracji
• Mikroliście musztardowca – do dekoracji
• Pasta twarogowa z sepią – do dekoracji
Przygotowanie
Śledzia, cebulę i ogórka pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do miski, dodaj śmietanę i majonez, delikatnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym do smaku.
Sposób podania:
Z kromek pumpernikla wytnij dwie okrągłe kromki. W formie do serwowania przełóż naprzemiennie pumpernikiel i tatar. Udekoruj kiełkami rzodkiewki, listkami musztardowca, spudrowanymi resztkami pumpernikla i pastą twarogową.